Khamis, 12 April 2012

SENARAI KALORI DALAM MAKANAN



MAKANAN

KALORI

SUSU DAN HASILANNYA



Susu tepung skim, 1 sudu besar, 7g

26

Susu tepung penuh krim, 1 sudu besar, 7 g

33

Susu pekat manis, 1 sudu besar, 19 g

63

Susu isian, 1 sudu besar, 21 g

70

Susu UHT rendah lemak, 1 paket

131

Susu UHT berperisa coklat, 1 paket

174

Keju, 1 keping, 18 g

58

Yogurt rendah lemak, 1 cawan, 150 g

90

Yogurt berperisa buah, 1 cawan, 150 g

130

Ais krim, 2 skup, 90 g

390



GULA DAN SIRAP


Gula merah, 1 sudu makan, 14 g

48

Gula pasir, 1 sudu makan, 15 g

59

Jem nenas, 1 sudu makan, 22 g

52

Marmalade, 1 sudu makan, 19 g

44

Madu, 1 sudu makan, 21 g

64

Serikaya, 1 sudu makan, 9 g

23



MINYAK


Majerin, 1 sudu makan, 13 g

97

Mentega, 1 sudu makan, 14 g

106

Minyak sayuran, 1 sudu makan, 12 g

108

Minyak sapi, 1 sudu makan, 13 g

112



MINUMAN


Minuman ginger ale, 1 tin, 325 ml

81

Minuman isotonik, 1 tin, 325 ml

85

Kordial oren, 1 cawan, 240 ml

105

Sirap ros, 1 cawan, 240 ml

118

Minuman berkarbonat, 1 tin, 325 ml

140

Minuman Anggur, 1 tin, 325 ml

156

Minuman Sarsi, 1 tin, 325 ml

172

Air tebu, 1 cawan, 250 ml

184

Teh tarik, 1 gelas, 250 ml

200
1

MAKANAN

KALORI

MAKANAN SEGERA



Ayam goreng, 1 ketul, 120 g

271

Nuget ayam, 1 keping, 18 g

52

Kentang lenyek, 1 mangkuk kecil, 94 g

87

Roti, 1 biji, 29 g

100

Coleslaw, 1 mangkuk kecil, 74 g

62

Salad, 1 mangkuk kecil, 73 g

86

Kentang goreng, kecil, 90 g

290

Burger lembu, kecil, 125 g

317

Burger lembu, besar, 194 g

496

Burger keju, 124 g

341

Burger keju dgn daging, 187 g

438

Kek ikan dalam roti, 145 g

433

Cogney dog, 115 g

282

Hot dog, 82 g

225

Pizza, tomato + bawang, 1 keping, 93 g

149

Pizza, pepperoni + daging, 1 keping, 53 g

155

Pizza, ayam + nenas, 1 keping, 94 g

242

Pizza, udang + timun, 1 keping, 100 g

242

Spageti + keju + daging, 1 mangkuk, 440 g

444

Spageti, ayam + cendawan, 1 mgk, 526 g

463

Satay ayam, 1 cucuk, 10 g

23

Satay kambing, 1 cucuk, 11 g

24

Satay lembu, 1 cucuk, 12 g


25

Kuah satay, ½ cawan, 86 g

129

Murtabak, 1 keping, 146 g

231

Kuah murtabak, ½ cawan, 95 g

363

Soto ayam, 1 mangkuk, 493 g

512

Nasi goreng + ayam, 1 pinggan, 330 g

591


SOS


Sos tomato, 1 sudu makan, 18 g

20

Sos cili, 1 sudu makan, 20 g

22

Myonis, 1 sudu makan, 14 g

91


SNEK


Coklat susu, 1 keping kecil, 50 g

260

Tumpi, 1 keping, 13 g

69

Rempeyek, 1 keping, 15 g

90

Kerepek ubi kayu, 1 keping, 11 g

48

Lidah kucing, 1 keping, 14 g

74

Gajus bersalut madu, 1 paket, 40 g

233

Biji bunga matahari, 1 paket, 40 g

250

Kacang hijau bertepung, 1 paket, 180 g

360

Snek jagung, 1 paket, 80 g

400



Cip ubi kentang, 1 paket, 85 g

470

Pistacios, 1 paket, 180 g

982

Kacang tanah, 1 paket, 180 g

1096

Gajus, 1 paket, 180 g

1147



KUIH


Apam, 1 biji, 40 g

77

Apam balik, ¼ biji, 83 g

203

Bingka tepung beras, 1 keping, 72 g

136

Buah melaka, 3 biji, 28 g

56

Baulu cermai, 1 biji, 6 g

23

Bingka ubi kayu, 1 potong, 79 g

175

Cokodok pisang, 4 biji, 55 g

140

PANDUAN PEMAKANAN PESAKIT DARAH TINGGI

1. Makanan
  • Kurangkan makanan bergaram. Jangan tambah garam ke dalam makanan yang sudah masak
  • Kurangkan makanan laut seperti udang, kerang, ketam.
  • Kurangkan makan daging kambing atau lembu. Boleh makan ayam yang dibuang kulit dan lemaknya.
  • Putih telor boleh dimakan
  • Kurangkan makanan bersantan dan berlemak seperti minyak sapi atau mentega
  • Ikan, sayuran dan buahan bebas dimakan
  • Banyakkan makan rebusan dan kukusan
  • Kurangkan masak makanan yang menggunakan banyak minyak atau lemak seperti menggoreng dengan minyak yang banyak ( deep frying)
  • Banyakkan minum air tapi kurangkan minuman bergas dan minuman keras

2. Rehat dan tidur yang cukup.

3. Elakkan tekanan atau stress

4. Senaman ringan setiap hari

5. Berhenti merokok dan minuman keras

6. Lakukan aktiviti ringan seperti berkebun di masa lapang

7. Patuhi aturan ubatan dan temujanji

8. Datang terus ke hospital sekiranya berasa pening, sakit kepala, lemah-lemah anggota badan atau susah bernafas 

Selalunya pesakit darah tinggi, dielakan makan makanan berlemak contoh santan & makanan berminyak. Jadi boleh tukarkan santan kepada yogurt. Banyakan sayur2an dan ulam2an. Kalau dulu selalu makan daging, sup tulang, seafoods sebagainya, jadi sekarang banyakkan makan ikan. Sekali-sekala memang boleh makan masakan berlemak, udang, ketam dan  daging tetapi jgnlah terlampau banyak. Jangan langsung tak makan supaya diet seimbang.

Selain tu minum banyak air putih 8 gelas sehari. Fresh juice yang homemade memang bagus diamalkan setiap pagi – mulakan minum jus dahulu sebelum melakukan aktiviti dan srapan lain. Kira-kira selepas 30 minit kemudian barulah mengambil sarapan seperti biasa, lakukan senaman itu penting supaya banyak keluarkan peluh dan stabilkan berat mengikut kesesuai dengan ketinggian tubuh.

Boleh amalkan ulaman seperti pucuk mengkudu, betik,peria (katak)…. pucuk2 ni memang bagus diamalkan…elok juga  dibuat lauk sayur masak rebus…petua untuk hilangkan kepahitan pucuk2 ini..rebus bersama pucuk ubi. Boleh amalkan minum air teh misai kucing , tetapi  kalau jenis akar, batang or daun2,jangan amalkan terlalu kerap terutama air rebusan akar yang terlalu pahit. Disarankan  minum 2 kali seminggu…kira-kira  1/2 cawan sehari dah cukup.Jangan amalkan setiap hari… InsyaAllah untuk makanan jasmani..mengimbangi  makanan ruhani. Selain itu boleh cuba perbagai resipi yang di galakkan untuk makan.


Digalakkan
1. Nasi Putih / Kanji
2. Asam Laksa Mee / Meehoon @ KueyTeow Sup / Mee Rebus@Tomyam
3. Capati tanpa ghee / Tosai
4. Masak Tomyam / Ikan @ Ayam Bakar / Ikan Kukus / Masak Asam Pedas / Masak Tomato
5. Sandwich / Apam Tanpa Kelapa / Popiah Basah (tanpa udang / telur) / Kuih Kukus tanpa santan / Buah-buahan Segar
Digalakan minum jus dan sayuran,jauhkan makanan berlemak

Hidangan Dielakkan
1. Nasi Beriani / Nasi Lemak / Nasi Goreng / Nasi Ayam
2. Mee Kari Mee/Meehon/ Kuey Teow Goreng
3. Roti canai/ telur/ Murtabak
4. Masak Rendang / Masak Goreng2 / Masak Lemak / Kari Bersantan / Ikan Masin
5. Kuih Bergoreng / Kuih Bersantan

Resipi Jus boleh diamalkan untuk pengidap darah tinggi.

1) carrot+ epal hijau + peria katak + orange+ bayam/saleri =sedap
    (buatlah mcm nie baru terbit zhouk nak minum di sertai dengan salawat zatiah)…
  • campurannya ialah 1 biji epal hijau, sesuku biji peria biasa, 1 tangkai celeri, 1 sudu besar madu & juga air masak secukupnya… siapa berani try ?? 
Bahan2
1 liter air masak
2 biji peria katak ~ buang biji
1/2 biji peria ~ buang biji
2 hiris kundur buang bahagian biji
3 ~ 4 biji epal hijau ~ buang biji
Penapis teh kain (mcm kat kedai mamak tu)

Cara2
1. Potong kecil2 buah epal & sayur2an & cuci bersih.
2. Masukkan air masak dlm pengisar setengah bahagian pengisar. Tutup & putar air lalu buka penutup pengisar yang kecik tengah2 tu.. Masukkan buah2an & sayuran perlahan2 sehingga semua hancur. Jangan  masukkan semua bergantung berapa muatlah ye.
3. Bila dah hancur tuangkan jus tadi dlm penapis teh lalu toskan & perahkan (dgn tangan bersih) ke dalam jug.
4. Ulangi hingga habis.
5. Sedia diminum 2 kali sehari.
(Jika ada jus extractor lagi senang… lebur je semua baru bancuh dengan air ikut kepekatan yg anda sanggup minum)


Selamat mencuba