Pengawalan pemakanan
adalah penting untuk mengawal diabetes. Pemakanan yang betul bukan setakat
mengelakkan makanan dan minuman yang manis sahaja.
·
- Pesakit kencing manis harus makan 3 kali sehari setiap hari pada masa yang ditetapkan. Pesakit tidak patut tertinggal masa makan.
- Makanan yang mengandungi kandungan fiber yang tinggi seperti roti jagung, mi oat, biskut kraker yang tidak dimaniskan, chickpea, lentil dan sayur-sayuran haru diambil.
- Makanan yang mengandungi kandungan gula yang tinggi, misalnya gula yang telah diproses, seperti coklat dan madu harus dielakkan (Madu asli tidak mengapa).
- Pengambilan lemak tepu harus dikekalkan pada paras minimum kerana peningkatan pengambilan lemak akan meningkatkan risiko serangan penyakit jantung. Elakkan daripada menggoreng makanan,sebaliknya, pangganglah makanan anda.
- Pengambilan garam dan makanan yang masin harus dikurangkan. Elakkan makanan seperti kerepek dan kacang tanah.
- Makanan pesakit kencing manis harus dirancang terlebih dahulu. Makanan haruslah seimbang dan kandungan kalori dalam makanan haruslah tetap. Ini bertujuan untuk memastikan terdapat beban glukosa yang tetap untuk dikendalikan oleh badan.
Pengambilan
kalori yang terkawal adalah baik untuk mengekalkan berat badan yang normal
·
Pengambilan
alkohol perlu dikekalkan pada paras minimum atau dielakkan kerana alkohol akan
mengubah paras glukosa darah.
Makanan yang bebas dimakan
- Semua jenis sayuran, kecuali semua jenis ubi.
Contohnya: sawi, kangkung, bayam,
kobis, kacang buncis, kacang panjang, bendi, tomato, terung dan
sebagainya.Semua cecair dan minuman tanpa gula
Contohnya: Sup air, air kosong, the dan
kopi ‘o’ tanpa gula, teh Cina, air limau, air barli tanpa gula.
- Perasa dan Perencah
Contohnya: serbuk cili, kari, kunyit,
rempah ratus, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, serai dan
sebagainya.
- Semua daging tanpa lemak, ayam tanpa lemak dan kulit, tauhu, kuning telur (2-3 biji seminggu), ikan, ikan bilis tanpa kepala dan perut. Hadkan makanan tinggi kolesterol seperti makanan laut (udang, sotong, ketam, kerang, siput) dan organ dalaman (hati, otak, perut, limpa
Makanan yang perlu
dielakkan
Semua makanan dan minuman yang manis dan mengandungi gula tinggi.Contohnya: Pelbagai jenis gula, kuih-muih, niskut manis, kek, gula-gula, coklat, ais krim, minuman ringan, sirap cordial, susu pekat manis, jem, kaya, madu dan minuman beralkohol.
Makanan yang perlu disukat.
- Susu dan hasil tenusu
- Bijirin dan hasil bijiran
- Kacang dan kekacang
- Buah-buahan
Pilihan makanan
|
Saiz hidangan
|
Saranan
|
1.
Susu dan hasil tenusu
Susu segar / cair Susu sejat Susu penuh krim Susu skim / rendah lemak |
1 cawan (240ml) ½ cawan (120ml) 4 sudu makan penuh 4 sudu makan paras |
2 kali sehari
|
2. Bijiran
dan hasil bijirin
Roti putih / bijirin penuh Nasi / mee / meehon / kuey teow Capati/ roti canai/ tosai Ubi |
2 keping
1 cawan 1 keping 1 biji saiz telur |
3-4 kali sehari
|
3. Kacang dan kekacang
Kacang hijau/ merah/ dhal/ kacang
soya (mentah)
|
1/3 cawan |
1-2 kali sehari
|
4. Buah-buahan
Epal/oren/limau/lai/ciku Pisang (10cm) Mangga Jambu batu Belimbing Langsat/longan/anggur Rambutan/laici Betik/nenas/tembikai/tembikai susu Durian/nangka/cempedak |
1 biji sederhana 1 biji kecil 1 biji kecil ½ biji tanpa biji 1 biji sederhana 8-10 biji kecil 5 biji sederhana 1 potong nipis 3 ulas kecil |
2 kali sehari
|
Walaupun rasa makanan dalam kumpulan ini masam, pedas,
manis, tetapi semua akan ditukarkan kepada gula oleh badan kita.
Panduan
Am
- Anda boleh menikmati 3 hidangan utama (sarapan pagi,makan tengahari, makan malam). Pastikan makan pada selang masa yang tetap.
- Agihkan jumlah pengambilan makanan yang perlu disukat supaya tidak berlebihan pada satu masa tertentu. Makanan yang dihadkan adalah makanan berkarbohidrat yang akan meningkatkan paras gula darah.
- Tingkatkan pengambilan serat dalam diet. Ini dapat membantu mengawal paras gula darah dan mengelakkan sembelit. Sumber serat yang baik adalah bijirin penuh, buah-buahan, sayur-sayuran, kacang dan kekacang dan biji-bijian.
- Kurangakan pengunaan garam dalam masakan dan elakkan makanan tinggi kandungan garam.
- Kurangkan jumlah pengambilan lemak atau minyak terutamanya lemak tepu seperti krim, minyak kelapa, santan dan krim salad.
Pesakit kencing manis harus mengamalkan
pemakanan yang seimbang. Mereka boleh memakan makanan yang dimakan oleh seisi
keluarga, tetapi dalam jumlah yang sederhana, dan mengelakkan gula-gula dan
makanan manis yang lain. Mereka tidak perlu membeli ‘makanan diabetes’ yang
khas kerana makanan ini adalah mahal dan tidak membawa banyak manfaat. Selain
itu, terdapat formula nutrisi yang khas untuk pesakit kencing manis yang tidak
dapat mematuhi gaya pemakanan yang disyorkan. Walau bagaimanapun, adalah
penting untuk mengingat bahawa pemakanan yang sihat ialah kunci kepada diet
seorang pesakit kencing manis.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan